ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2010-2011

Comenius - Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Πολωνία

Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2010

 

Στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος Δια Βίου Μάθησης - Comenius, με τίτλο «Climate change and modern lifestyle in the European region: Developing ways towards sustainability with a special focus on food», οχτώ μαθητές (Κατσούνης Μιχάλης, Κορδούλης Γιάννης, Μουλά Ελένη, Μπλατσούκα-Τσουράκη Ελένη, Παπαδημητράκης Μύρων, Παπαδόπουλος Νίκος, Παπάζογλου Έλλη-Ιωάννα και Παπαϊωάννου Κυριακή) και δύο καθηγητές (Γουρνά Σοφία και Ορεινός Θοδωρής) του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Πολωνία, όπου συνεργάστηκαν με μαθητικές ομάδες από τις άλλες χώρες του προγράμματος (Σουηδία, Δανία, Γερμανία και Πολωνία) προκειμένου να σχεδιάσουν και να προτείνουν τρόπους συντονισμού της εργασίας τους κατά το σχολικό έτος 2010-2011, την οποία θα παρουσιάσουν στην επόμενη εκπαιδευτική συνάντηση στην πόλη Trier της Γερμανίας τον Απρίλιο του 2011.

 

Τη Δευτέρα, 3-10-1010, επισκεφτήκαμε αρχικά το σχολείο Konopnicka της Πολωνής συντονίστριας, στην πόλη Katowice, όπου ξεναγηθήκαμε σε διάφορους χώρους του και παρακολουθήσαμε καλλιτεχνικό πρόγραμμα μαθητών του σχολείου, που οργανώθηκε για την  υποδοχή μας. Εδώ ξεκίνησε η διαδικασία επικοινωνίας των μαθητών από τις διάφορες χώρες του προγράμματος και η πρώτη κοινή δράση (παρασκευή «αειφόρου» γεύματος).

Μετά το γεύμα ξεκινήσαμε για τον ξενώνα μας στη Bukowina Tatrzanska. Καθ’ οδόν ξεναγηθήκαμε στο παλιό αλατωρυχείο Wieliczka.

 

Η Τρίτη, 4-10-2010, ήταν η ημέρα με τις περισσότερες κοινές συναντήσεις των μαθητών και καθηγητών του προγράμματος (δύο πρωινές και δύο απογευματινές ολομέλειες).

Μεταξύ των πρωινών και απογευματινών συναντήσεων η διεθνής ομάδα μας περπάτησε στη Dolina Strążyska, όπου θαυμάσαμε το υπέροχο ορεινό τοπίο.

Προς το τέλος της ημέρας, επισκεφτήκαμε τα θερμά λουτρά της περιοχής και κολυμπήσαμε στις διάφορες (στεγασμένες και μη) πισίνες θερμού νερού. Πίσω στον ξενώνα είχαμε BarBQue.

 

Την Τετάρτη, 6-10-2010, είχαμε την τελευταία συνάντηση εργασίας σε ομάδες, όπου καταλήξαμε στον τρόπο και στα θέματα εργασίας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, καθώς επίσης και στον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών.

Μετά την τελευταία συνάντηση εργασίας, επισκεφτήκαμε την πόλη Zakopane και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την Κρακοβία (το ιστορικό κέντρο της πόλης περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO).

Αργά το βράδυ επιστρέψαμε στην Katowice.

 

Την Πέμπτη, 7-10-2010, περιηγηθήκαμε στους δρόμους της Katowice και στο «shoping mall» της με τη συνοδεία Πολωνών μαθητών. Οι μαθητές μας συνεργάστηκαν πολύ με τους Πολωνούς μαθητές, τόσο σε επίπεδο εργασιών του προγράμματος όσο και σε επίπεδο διασκέδασης. Η ώρα του αποχαιρετισμού ήταν συγκινητική και υποσχόταν συνέχεια στη συνεργασία.

 

Ο συντονιστής του προγράμματος

Θοδωρής Ορεινός