Μελπομένη Γεωργούδη, Καλλιτεχνικών

 

 • Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953.
 • Απόφοιτος του Αρσακείου, παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στο εργαστήριο του γνωστού ζωγράφου Βρασίδα Βλαχόπουλου.
 • Εγγράφεται στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Φλωρεντίας (ACCADEMIA DI BELLE ARTI, FIRENZE), στο εργαστήριο ζωγραφικής του Καθηγητή FER. FARULLI και αποφοιτά το 1979 με πτυχίο ζωγραφικής 30/30, άριστα και έπαινο.
 • Ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές για διδακτορικό Φιλοσοφίας της Τέχνηςστη Σορβόννη, Πανεπιστήμιο PARISIPANTHEON?SORBONNE, στο Παρίσι, υπο τον Καθηγητή OLIVIER REVAULT D? ALLONES.
 • Τον Οκτώβριο του 1982 αποκτά το DIPLOME D? ETUDES APPROFONDIES, (Δίπλωμα Εξειδικευμένων Σπουδών), D.E.A. Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο αυτό. Παράλληλα, ιδρύει την καλλιτεχνική ομάδα «ΝΟΣΤΟΣ» και πραγματοποιεί έκθεση με τίτλο «Εικαστικός και πραγματικός χώρος» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, 16 Σεπτ. ? 5 Οκτ. 1982, με διθυραμβικές κριτικές της τεχνοκριτικού Βεατρίκης Σπηλιάδη.
 • Τον Νοέμβριο του 1983 πηγαίνει στο Μπεναρές της Ινδίας ως υπότροφος του Ελληνικού Κράτους για σπουδές σε επίπεδο διδακτορικού,PH.D., στο Αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο B.H.U. (BANARAS HINDU UNIVERSITY) υπό τον Καθηγητή N. S. S. RAMAN (Συγκριτική Φιλοσοφία Ελληνική και Ινδική).
 • Τον Ιούνιο του 1984 επιστρέφει, μετά την σύνταξη σύνοψης PH.D. στην Ινδία και πραγματοποιεί στους Δελφούς, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνοκριτικών, έκθεση υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών με τίτλο «Μνήμες» και επωνυμία « ΝΟΣΤΟΣ Α» που αναφέρεται στην ποίηση του Άγγελου Σικελιανού για τον Απόλλωνα (Σεπτ. 1984).
 • Με την επωνυμία «ΝΟΣΤΟΣ» εκθέτει τον Δεκέμβριο του 1984 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με τίτλο «Διαφάνεια». Εκθέτει επίσης ως «ΝΟΣΤΟΣ» στη «Μικρή Πινακοθήκη», πλησίον του Προεδρικού Μεγάρου, με τίτλο «Νάρκισσος» (Δεκ. 1984 ? Φεβρ. 1985).
 • Από το 1985 έως το 1994 παραμένει με την οικογένεια της στο Παρίσι όπου μελετάει φιλοσοφία και τέχνη.
 • Το 1996 ? 1997 διορίζεται στην δημόσια Β? βάθμια εκπαίδευση και κάνει την οργανική της στο Γυμνάσιο Βελεστίνου και στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου. Μαθήτριες της αποσπούν το Α? Πανελλήνιο και το Α? Θεσσαλικό βραβείο στους διαγωνισμούς ζωγραφικής του ΥΠΕΠΘ.(Εκθεση ζωγραφικής των μαθητών του Γυμν. Βελεστίνου στο Δημαρχείο.)
 • Από το 1997 έως το 2001 υπηρετεί με απόσπαση στο Γυμνάσιο ? Λύκειο Μαγούλας Δυτ. Αττικής. Καλύπτει επίσης το μάθημα των καλλιτεχνικών στα γυμνάσια Βιλλίων, Ερυθρών και Μάνδρας, Δυτ. Αττικής. Εκτός των πολλών διακρίσεων (βραβείων και επαίνων) των μαθητών της στους διαγωνισμούς ζωγραφικής του ΥΠΕΠΘ διοργανώνει στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς εκθέσεις των έργων των μαθητών. Αναλαμβάνει από το 1999 την σκηνοθεσία θεατρικών παραστάσεων των μαθητών του Γυμνασίου Μαγούλας στο υπαίθριο θέατρο της κοινότητας:

1999-«Ο Ψεύτης»του Δ. Ψαθά

2000-«Η Λοκαντιέρα»του Γκολντόνι

2001-«Η Ειρήνη»του Αριστοφάνη

Από πυρήνα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του γυμνασίου φτιάχνεται το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κοινότητας Μαγούλας. Με το θίασο αυτό σκηνοθετεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τις θεατρικές παραστάσεις:

2001-«Η κόμισα της φάμπρικας» του Πρετεντέρη

2002-«Η Φαύστα»του Μποστ

2003-«Ο έμπορος της Βενετίας»του Σαίξπηρ

 • Από το 2001 τοποθετείται οργανικά στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, όπου υπηρετεί. Διδάσκει καλλιτεχνικά στο Γυμνάσιο, ελεύθερο σχέδιο και εικαστικά στο αντίστοιχο Λύκειο. Επιμελείται της αισθητικής παιδείας των μαθητών με ετήσιες εκθέσεις των έργων τους. Μαθητές της έτυχαν πολλών διακρίσεων μεταξύ των οποίων και διεθνών βραβείων (Διεθνής Έκθεση Ζωγραφικής μαθητών Β? βάθμιας εκπαίδευσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων το 2004).
 • Στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης προσπαθεί να εδραιώσει μια θεατρική παράδοση. Έτσι, σκηνοθετεί παραστάσεις των μαθητών:

2002-«Ρεβεκούλα»του Ν. Κακαϊδή

2003-«Κωμωδία με πλάνες» του Σαίξπηρ

2004-«Σίβυλλα»του Α. Σικελιανού

2005-«Ονειρο θερινής νύχτας» του Σαίξπηρ

 • Απο το 2001 έως το 2004 παρακολουθεί το τμήμα σκηνοθεσίας της «Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου» και αποφοιτά με άριστα στο θεωρητικό μέρος και λίαν καλώς στο τεχνικό μέρος.

  Φιλμογραφία ταινιών μικρού μήκους:

2002-«GAMEMASTER»

2003-«ΑΜΛΕΤ»

2004-«ΜΑΛΟΥΜ»

 • Σθεναρή της πεποίθηση είναι ότι η ζωγραφική, αλλά και όλες οι τέχνες, δεν είναι ζήτημα ταλέντου και ευαισθησίας μόνο, αλλά ότι είναι δυνατόν να διδαχθούν.

 • Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος απο το 1979, ακατάπαυστα πειραματίζεται και δημιουργεί στο χώρο των εικαστικών τεχνών. Πληθώρα έργων ζωγραφικής αναμένουν στο εργαστήριο της τον κατάλληλο χρόνο για να παρουσιαστούν στο κοινό.