Πέρα από την ανακύκλωση υλικών: Ανάκτηση ενέργειας από αστικά στερεά απορρίματα

Συμμετέχοντες καθηγητές: Ιωάννης Γράψας, Παντελής Διαμάντης

Ιστολόγιο :  http://blogs.sch.gr/perivallontiki

KPE Argyroupolis

 
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:

Οι μαθητές να είναι, κατά  την ολοκλήρωση του προγράμματος, σε θέση να:

  • περιγράφουν την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας να αναπτύξει αποτελεσματικές πρακτικές για τον περιορισμό του όγκου των αστικών απορριμμάτων

  • επισημαίνουν ελλείμματα στις τρέχουσες πρακτικές διαχείρισης αστικών απορριμμάτων και να προτείνουν τρόπους αποτελεσματικότερης διαχείρισης, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανακύκλωση υλικών και ενέργειας

  • έχουν αναπτύξει αίσθημα  περιβαλλοντικής ευθύνης

  • έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν λύσεις για ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον

 

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

  • Εργασία σε ομάδες ?  Καταμερισμός εργασιών - επικοινωνία στις εβδομαδιαίες συναντήσεις και με τη βοήθεια του διαδικτύου ? Σύνθεση εμπειριών και απόψεων

  • Αναζήτηση πληροφοριών και στοιχείων από το διαδίκτυο, περιοδικά και βιβλία

  • Συνεντεύξεις με τους Δημάρχους Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου

  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης και μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στην Ελλάδα και πιθανόν σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με ανεπτυγμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων (π.χ. Παρίσι ή Βιέννη).

  • Σύνταξη άρθρων για τη σχολική εφημερίδα και ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις με τη μορφή  blog

  • Έκδοση τεύχους με στοιχεία, διαπιστώσεις και προτάσεις ? Παρουσίαση σε κοινό

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


 

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

 

Ξεκινήσαμε βραδάκι Πέμπτης (14/4) από το σχολείο, μια μεγάλη ομάδα, αποτελούμενη από δύο καθηγητές (κκ. Γράψας και Χώλλ) και εικοσιπέντε μαθητές και μαθήτριες της Β΄τάξης και με πούλμαν φθάσαμε πολύ σύντομα στο λιμάνι του Πειραιά. Το φέρυ-μπωτ «Έλυρος» είχε ήδη αρχίσει να δέχεται τους επιβάτες για τα Χανιά, έτσι και μεις περιμέναμε υπομονετικά το σήμα για επιβίβαση. Θαυμάζαμε το μέγεθος του πλοίου και τα αναρίθμητα φώτα του, που φώτιζαν όλη την προβλήτα καθώς σκοτείνιαζε. Σύντομα ανεβήκαμε και ανακαλύψαμε ωραιότατα σαλόνια και μαγαζιά και πεντακάθαρες καμπίνες. Ένα αίσθημα λύτρωσης από τη γκρίζα πόλη μας κατέλαβε και τα χαμόγελα πλάτυναν. Πριν καλά-καλά τακτοποιηθούμε στις καμπίνες, τα μεγάφωνα μας καλούσαν για το βραδινό γεύμα. Λίγο νωρίς για μας το βραδινό, αλλά τα φώτα, οι περίπατοι και η απαλή βουή του κόσμου μας τραβούσαν να γίνουμε και μεις κοσμικοί και να περάσουμε στο εστιατόριο.

Είχαμε καταφέρει λοιπόν να ξεκινήσουμε την επίσκεψη στα Χανιά που σχεδιάζαμε καιρό τώρα, το πρωί θα είμαστε εκεί. Θέλαμε να γνωρίσουμε το περιβάλλον της πόλης, τον πολιτισμό της και βέβαια να μάθουμε πως μια πόλη καταφέρνει να είναι καθαρή και ανθρώπινη, σ? αυτούς τους δύσκολους καιρούς της αστικοποίησης όλο και μεγαλύτερων περιοχών της χώρας. Είχαμε σχεδιάσει να πάμε επιτόπου στην παλιά χωματερή του Κουρουπητού, που παλιότερα προβλημάτισε όλη τη χώρα με τη δοκιμασία που έφερνε στο φυσικό περιβάλλον και είχε φτάσει να μας εκθέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαμε ακούσει πως έγινε αποκατάσταση της χωματερής και πως σήμερα η ευρύτερη περιοχή των Χανίων χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην επεξεργασία πριν την υγειονομική ταφή. Σαν περιβαλλοντική ομάδα που ήμασταν θέλαμε να δούμε τις εγκαταστάσεις και την τεχνολογία σε εφαρμογή, αλλά να δούμε και το αποτέλεσμα αυτής της τεχνολογίας μέσα στην πόλη. Θέλαμε επίσης να δούμε την πόλη μέσα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της και να αναλογιστούμε πόσο μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στη διατήρηση της ομορφιάς της. Αυτά τα ενδιαφέροντα ήταν όμως για τις επόμενες μέρες, για την ώρα είχαμε μπροστά μας μια ωραία βραδιά που θα περνούσαμε μεσοπέλαγα.

Χαράματα ακόμη, το «Έλυρος» έπιασε στη Σούδα. Ευγενικό το πλήρωμα, μας επέτρεψε να μείνουμε στις καμπίνες μας μέχρι να ξημερώσει και έτσι αποβιβαστήκαμε στις 7:30 π.μ. ξεκούραστοι και φρέσκοι. Ξεκινήσαμε με το πούλμαν που μας περίμενε για το κέντρο των Χανίων και σύντομα κατεβήκαμε στην αγορά της πόλης. Αναζητώντας πρωϊνό φαγητό φθάσαμε στο παλιό λιμάνι. Ήσυχο, όμορφο και ήρεμο, έχοντας κρατήσει το παλιό του χρώμα. Η πόλη καθαρή, χωρίς σωρούς σκουπιδιών, χωρίς ασχήμιες, μια αίσθηση φροντίδας ολόγυρα.

Μετά την πρωϊνή νωχέλεια ξεκινήσαμε για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ (Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Αποβλήτων) Χανίων. Μισή ώρα διαδρομή έξω από την πόλη και φθάσαμε. Ο κ. Πατεράκης, διευθυντής των εγκαταστάσεων μας περίμενε με ένα πλατύ χαμόγελο και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις απαντώντας υπομονετικά σε όλες τις ερωτήσεις μας. Χειροδιαλογή, μηχανική διαλογή, δεματοποίηση των ανακυκλούμενων, κομποστοστοποίηση του οργανικού κλάσματος, υγειονομική ταφή με τις εξόδους για το βιοαέριο, συλλογή και επεξεργασία των στραγγισμάτων. Όσα διαβάζαμε και συζητούσαμε όλη τη χρονιά περνούσαν μπροστά από τα μάτια μας και διαπιστώναμε τι σημαίνει η κάθε διεργασία στην πράξη. Οι οσμές αναπόφευκτες, τα ερωτήματα πολλά, αλλά και κάποια πράγματα έλειπαν. Η κομποστοποίηση, μας είπε ο κ. Πατεράκης, έχει ανάγκη από κοχλία ανάδευσης και θα πρέπει να προχωρήσει μια οικονομική επένδυση. Τα στραγγίσματα χρειάζονται καλύτερες δεξαμενές επεξεργασίας, δίνουν όμως ικανοποιητική ποιότητα νερού για την άρδευση της βλάστησης στα κύτταρα του ΧΥΤΑ που έχουν κλείσει. Το βιοαέριο δεν αξιοποιείται ενεργειακά, απλώς καίγεται. Ο Κουρουπητός δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις. Μια απότομη χαράδρα που καταλήγει στη θάλασσα, με φυσική όψη σήμερα και χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς για το οικοσύστημα της περιοχής. Νιώσαμε πως η φροντίδα έφερνε αποτελέσματα, η αλλοίωση του περιβάλλοντος όμως αναπόφευκτη. Η καθαριότητα στην πόλη των Χανίων ήταν προφανώς το αντάλλαγμα.

Επιστρέφοντας, θέλαμε να νιώσουμε πια την ιστορία της πόλης και τη σύγχρονη ζωή της. Έτσι κάναμε στάση στους Τάφους των Βενιζέλων και απολαύσαμε την ξενάγηση από τον κ. Χώλλ. Μας μίλησε για ταραγμένες εποχές, αλλά και για σπουδαίες προσωπικότητες που μας έφεραν στο σήμερα.. Ανεβήκαμε μετά με το πούλμαν μέσα από ρεματιές και πυκνή βλάστηση και απολαύσαμε παραδοσιακό φαγητό στο Θέρισο, γνωστό για την κήρυξη από τον Ελ. Βενιζέλο της επανάστασης της Κρήτης, με αίτημα την ένωση με την Ελλάδα. Ακολούθησε μεσημβρινή ξεκούραση σ? ένα πανέμορφο ξενοδοχείο στα περίχωρα των Χανίων και το βράδυ βάλαμε πια τα καλά μας και απολαύσαμε τα σύγχρονα Χανιά, στη βραδινή ατμόσφαιρα του παλιού λιμανιού.

Ξεκινώντας τη δεύτερη μέρα, μας απασχόλησε περισσότερο η ιστορία της περιοχής. Η αρχαία Άπτερα και το Γερμανικό Νεκροταφείο τράβηξαν το ενδιαφέρον μας. Ο κ. Χώλλ μας γοήτευσε και πάλι με τις παραστατικές αφηγήσεις του. Τα κομμάτια του πάζλ έμπαιναν σε σειρά και καταλαβαίναμε πια καλύτερα πως γεννήθηκε αυτή η σύγχρονη πόλη. Επίσης, το Ρέθυμνο ήταν πια πολύ κοντά για το αγνοήσουμε. Φθάσαμε νωρίς το απόγευμα, περπατήσαμε στην παραλία του και απολαύσαμε φαγητό και παγωτό.

Κατά το βραδάκι, το «Έλυρος» ήταν βέβαια και πάλι έτοιμο και μας περίμενε στο λιμάνι της Σούδας. Στην ώρα μας όπως πάντα επιβιβαστήκαμε για να απολαύσουμε στο όμορφο περιβάλλον του το ταξίδι της επιστροφής, αλλά και τις διακοπές του Πάσχα, που μόλις είχαν αρχίσει. Γυρίσαμε σοφότεροι για τα Χανιά, αλλά και για όλες τις σύγχρονες πόλεις της χώρας μας. Φυσικό περιβάλλον, πολιτιστικό περιβάλλον, ανθρωπογενές περιβάλλον, δομημένος χώρος και αστικό περιβάλλον ? λόγια ενός μαθήματος, αλλά και προβληματισμός, που όσο μας ακολουθεί θα βαθαίνει και μαζί θα βαθαίνει η ωριμότητα του ενεργού πολίτη.

Γιάννης Γράψας

.