Η εκδρομή μας στη Σμύρνη 2010-2011

 Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ ΧΘΕΣ-ΣΗΜΕΡΑ-ΑΥΡΙΟ» που εκπονήθηκε από μαθητές της Α΄ τάξης του λυκείου μας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. K. I. Τοπάλη, πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη η ιστορική συνάντηση μεταξύ του σχολείου μας και του τουρκικού σχολείου Namik Kemal Lisesi που εδρεύει στο ίδιο κτήριο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Στο ίδιο ταξίδι πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην Έφεσο, Πέργαμο, Αϊβαλί, και Βουρλά. Η εκδρομή αυτή έγινε από τις 16/3/11έως τις 21/03/2011 και συμμετείχαν 64 μαθητές και μαθήτριες και 8 καθηγητές και καθηγήτριες

 Η ομάδα αναχώρησε από το σχολείο το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου και   από τον Πειραιά με πλοίο έφτασε στη Χίο. Το πρωί της  17η Μαρτίου η ομάδα πέρασε στο Τσεσμέ, όπου υπήρχε η ευκαιρία  να κάνουμε συνάλλαγμα και να πάρουμε πρόχειρο πρωινό. Από εκεί το σχολείο αναχώρησε οδικώς για την Έφεσο, όπου οι μαθητές περιηγήθηκαν την μεγαλοπρεπή αρχαία πόλη και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ξενάγηση του Ελληνόφωνου ξεναγού, του κ. Μαχμούτ. Στη συνέχεια  επισκέφτηκαν το παραδοσιακό εργαστήριο κεραμικής Efes Seramik. Το βράδυ της ίδια μέρας κατέλυσαν στο ξενοδοχείο Kaya Prestige Hotel και αργότερα διασκέδασαν στην παραλία της Σμύρνης, στο κέντρο La Sera, όπου παρακολούθησαν μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τουρκικά τραγούδια.

 Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 18/3/11, επισκεφθήκαμε το ιστορικό κέντρο της Σμύρνης για βόλτα και ψώνια στο ?παζάρι?. Ακολούθησε η επίσημη προγραμματισμένη συνάντηση στο Προξενείο της Σμύρνης, όπου καθηγητές και μαθητές είχαν εγκάρδια υποδοχή και κεράσματα, από τη φιλόξενη Πρόξενο της Ελλάδας στην Τουρκική  πόλη κ. Σχολαρίκου και το προσωπικό.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η ομάδα πέρασε με το πούλμαν την πύλη του  σχολείου  Namik Kemal Lisesi, όπου μαθητές και καθηγητές του τουρκικού λυκείου είχαν οργανώσει θερμότατη  υποδοχή. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις των καθηγητών, οι οποίοι γνωρίζονταν μόνο μέσω των e-mails, καθηγητές και μαθητές οδηγήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Εκεί πραγματοποιήθηκε δίωρη εκδήλωση με κάθε επισημότητα, με προσφωνήσεις, χαιρετισμούς και ομιλίες. Στην εκδήλωση αυτή παρευρισκόταν και εκπρόσωπος του Τούρκου Υπουργού Παιδείας, η κ. Κολτσούογλου. Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του Τουρκικού σχολείου κ. Gur, o οποίος αντάλλαξε με την Υποδιευθύντρια του σχολείου μας κ Ασημακοπούλου, αναμνηστικά δώρα, τα οποία για το Λύκειο της Ευαγγελικής ήταν ευγενική χορηγία της Σχολικής Επιτροπής και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Στη συνέχεια το μαθητικό μουσικό συγκρότημα του Namik Kemal Lisesi έπαιξε τραγούδια από το νεανικό ρεπερτόριο που ενθουσίασαν το κοινό, ενώ ακολούθησαν και παραδοσιακοί χοροί.  Η ελληνική ομάδα, με τη σειρά της, με την ευθύνη της κ. Ει. Αναγνώστου παρουσίασε ελληνικούς χορούς, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε το  τουρκικό σχολείο στην ελληνική ομάδα στο χώρο του σχολείου. Σ΄ αυτήν οι Έλληνες και οι Τούρκοι μαθητές και καθηγητές αντάλλαξαν συμβολικά δώρα, συζήτησαν και έδωσαν αμοιβαίες υποσχέσεις για συνέχιση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος και μελλοντική συνεργασία των δύο σχολείων. Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με ξενάγηση  από τον Τούρκο συνάδελφο κ. Goksenστους χώρους του καλοδιατηρημένου ιστορικού κτηρίου, καθώς και στις ευρύχωρες και φροντισμένες αυλές του.

 Μέσα στο ίδιο θερμό κλίμα και με συγκινησιακή φόρτιση ο δημοσιογράφος του κρατικού καναλιού κ. Tatlibal κάλυψε με τηλεοπτικό συνεργείο όλη την εκδήλωση, πήρε συνεντεύξεις από μαθητές και καθηγητές τόσο της Ευαγγελικής Σχολής όσο και του Namik Kemal Lisesi. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην καθιερωμένη εκπομπή του, παρουσίασε ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την ιστορική αυτή συνάντηση.

Το Σάββατο 19-03-2011, η ομάδα κατευθύνθηκε προς την Πέργαμο, όπου ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο (Ασκληπιείο), και στη συνέχεια επισκέφτηκε το γραφικό Αϊβαλί (Άγιος Γεώργιος, Άγιος Ιωάννης, καφενείο Κανέλλου, Μοσχονήσι, Άγιοι Ταξιάρχες).  Την Κυριακή έγινε  ξενάγηση στην Σμύρνη (κάστρο Kadifekale, κεντρική πλατεία της Σμύρνης, Κορδελιό, πρώτος ανελκυστήρας της Ευρώπης, πλατεία Cumhuriyet, αρχαιολογικός χώροςAgora). Ιδιαίτερη στιγμή της ξενάγησής μας στην Σμύρνη ήταν αυτή που έγινε στο λιμάνι της, στην κεντρική πλατεία, καθώς μέσα από ιστορικές πληροφορίες και ανάλογες αναφορές δόθηκε η δυνατότητα στην ομάδα να βιώσει τις στιγμές της καταστροφής του ΄22. Τέλος, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Καθ΄ οδόν έγινε στάση στα Βουρλά-Urla και επίσκεψη στο σπίτι του ποιητή Γ. Σεφέρη. Εκεί μαθητές και καθηγητές τραγούδησαν όλοι μαζί ?Το περιγιάλι? σαν φόρο τιμής στον ποιητή. Στη συνέχεια η ομάδα έφτασε στο Τσεσμέ ?Χίο και με το καράβι την επόμενη μέρα το πρωί, Δευτέρα 18/3/11 στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια στο σχολείο.

Είναι κατανοητό ότι η αποτίμηση αυτού του προγράμματος είναι αδύνατον να γίνει με επιτυχία μέσω ενός κειμένου, γιατί υπερβαίνει τα όρια μιας συνήθους εκπαιδευτικής εκδρομής και έχει αναφορές σε πολλά επίπεδα. Οι επιδράσεις του στις συνειδήσεις του ευαίσθητου σχολικού χώρου και οι συμβολισμοί του στη νέα οικουμενική πραγματικότητα θα έχουν διάρκεια στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό η σχολική κοινότητα θα πρέπει να αξιοποιήσει τις εμπειρίες που αποκόμισε και να συνεχίσει αυτή τη συνεργασία μέσα από τις δυνατότητες που παρέχουν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. 

Στο εκπαιδευτικό ταξίδι εκτός από τις τρεις καθηγήτριες, τα ονόματα των οποίων ήδη αναφέρθηκαν, συμμετείχαν ακόμη οι κ.κ. Γράψας, Δεμερτζής, Θαλασσινός, Χωλλ, καθώς και η κ. Σιώπη.