Προγράμματα 2006-2007

  • Δημιουργούμε και επικοινωνούμε  μέσω του ιστότοπου του Σχολείου μας.

Περιγραφή: Με στόχο τη σχεδίαση και κατασκευή δικτυακού τόπου του σχολείου μας, δημοσιεύουμε πληροφορίες και νέα για το σχολείο μας, παρουσιάζουμε ενδιαφέρουσες εργασίες μαθητών μας, σημειώσεις και διδακτικές προτάσεις των καθηγητών. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι είναι η επαφή των μαθητών με ποικίλες πηγές πληροφόρησης, η ανάπτυξη κριτικού πνεύματος πρωτοβουλιών, η καλλιέργεια συνεργατικής μάθησης, η δημιουργία και δημοσίευση εργασιών και ελεύθερων δημιουργιών των μαθητών,  η δημοσίευση εργασιών και σημειώσεων καθηγητών.  

Υπεύθυνοι καθηγητές: Σοφία Γουρνά, Παρασκευή Παπαδοπούλου, Αικατερίνη Σκιά

                         

  • Λέσχη ανάγνωσης του Θαλή και Φίλοι

Περιγραφή: Με στόχο γενικό: έχει συσταθεί Λέσχη ανάγνωσης στην οποία μελετάται το βιβλίο του Ντένι Γκετζ,  Το Θεώρημα του Παπαγάλου, μετ. Τ Μιχαηλίδη, εκδ. Πόλις, Αθήνα. Οι μαθήτές διαβάζουν το βιβλίο κατ' ιδίαν και το παρουσιάζουν σε τακτές συνεδρίες και άλλες ευκαιριακές συγκεντρώσεις.  Κάθε παρουσίαση είναι αντικείμενο συζήτησης. Παράλληλα, ανατίθενται εργασίες. Απώτερος σκοπός είναι η γνωριμία των μαθητών με τις μαθηματικές ιδέες αλλά και το εν γένει ιστορικό, πολιτιστικό, γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο παρήχθησαν. Η μελέτη θα πλαισιωθεί με παρακολούθηση θεατρικού έργου, προβολή ταινίας, δύο επισκέψεις σε μουσεία, επίσκεψη σε πλανητάριο και μία ομαδική εργασία σε βιβλιοθήκη.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Νικόλαος Μαυρογιάννης,  Μάρκος  Ρενιέρης

   

  • Κινηματογραφική Λέσχη

Περιγραφή: με σκοπό γενικό να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τον καλό κινηματογράφο, να αναπτύξουν αισθητικά κριτήρια, να καλλιεργηθεί η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά τις προβαλλόμενες ταινίες, να λειτουργήσει το πρόγραμμα ως εστία αντίστασης στα κινηματογραφικά υποπροιόντα.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ελένη Δαμιανοπούλου, Χρήστος Κύρκος

 

  • Οι ελληνικές αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας (Κάτω Ιταλίας και Σικελίας)

Περιγραφή: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι συνυφασμένο με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου. Δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές μέσω  αυτού να εμπεδώσουν το  μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών (στο Β΄τετράμηνο διδάσκονται τα Σικελικά του Θουκυδίδη) και την Αρχαία Ιστορία. Θα επισκεφθούν τις ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας και επίσης θα επισκεφθούν το κλασικό λύκειο Platone Palazzolo Acreide (Ακραίον λέπας), όπου θα γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου και θα ανταλλάξουν απόψεις σε εκπαιδευτικά κυρίως θέματα.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Παύλος Σκαλτσογιάννης, Χρήστος Κύρκος, Ιωάννης Μανούκας

                

  • Ευρωπαική Εκπαίδευση και Πολιτισμός: Αδελφοποίηση Σχολείων

Περιγραφή: Με γενικό σκοπό την πρόσφατη εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του σχολείου μας στο  Gymnasium Theodor Heuss της Γερμανίας, σε Μουσεία Πόλεων Γερμανίας και Βιβλιοθήκες και την αδελφοποίηση του Λυκείου μας με το Gymnasium Theodor Heuss στο Wolfenb?ttel, επεξεργαζόμαστε, διευρύνουμε και παρουσιάζουμε τα πορίσματα και το υλικό από τη συνολική εμπειρία της επίσκεψής μας.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Μαρία Λιτσάρδου, Αλεξάνδρα Ασημακοπούλου

 

  • Έκδοση  Σχολικής εφημερίδας

Περιγραφή: Με γενικό σκοπό την παραγωγή μιας σχολικής εφημερίδας που εκδίδεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι μαθητές εμπλέκονται στην παραγωγή διαφόρων κειμένων, στο σχεδιασμό και την παραγωγή ενός εντύπου που τυπώνεται και διανέμεται στο σχολείο.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Νικόλαος Μαυρογιάννης,  Αλεξάνδρα Ασημακοπούλου

 

  • Διατροφή-κατανάλωση-περιβάλλον

Περιγραφή: Με βάση γνώσεις σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή και την σημασία της για την υγεια,οι μαθητές συσχετίζουν τη σχέση του καταναλωτικού τρόπου ζωής με την ψυχική και σωματική υγειά του ανθρώπου και συνειδητοποιούν την ανάγκη διατήρησης  της ισορροπίας του περιβάλλοντος. Επίσης, αναγνωρίζουν  πώς η εφαρμογή των επιστημών συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωης. Οι μαθητές παράλληλα μαθαίνουν να ακολουθούν οδηγίες και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της εργασίας τους και να συνεργάζονται,να παρουσιάζουν πληροφορίες ή παρατηρήσεις και να υποστηρίζουν  με σωστό προφορικό ή γραπτό λόγο τις απόψεις ή τα συμπεράσματα τους μέσα στην τάξη ή άλλους χώρους .

Υπεύθυνοι καθηγητές : Ελένη Φαλδαμή, Παρασκευή Δαγρέ           

 

  • Οι νέοι γνωρίζουν την Ευρώπη